Lillestrøm
Kan du se hvem som har MS? Ulike mennesker lever ulike liv, selv om de har samme sykdom. Foto fra Merck Norway.
Kan du se hvem som har MS? Ulike mennesker lever ulike liv, selv om de har samme sykdom. Foto fra Merck Norway.

Foto med mening

– Jeg tror utstillingen kan være lærerik, tankevekkende og kanskje også litt provoserende for enkelte, sier Margrethe Prahl Reusch i Romerike MS-forening.

Fotoutstillingen «PS, jeg har MS» kan sees i Rådhusparken i Lillestrøm fram til 27. august. Dette er din siste sjanse til å se utstillingen «live», etter at den har vært på Norgesturné.

Ulike mennesketyper
– Når man hører at noen har diagnosen MS, ser man gjerne for seg at disse er hjelpetrengende, uføre og at de ikke har så veldig spennende liv. Men her kan du se en fotoutstilling som viser spennet blant MS-dignostiserte. Den viser ulike mennesketyper, mange ulike sykdomsforløp og mennesker med mange ulike innstillinger til livet, forteller Reusch.

© LillestrømLivet -Tidlig etter at jeg fikk diagnosen, valgte jeg å melde meg inn i MS-forbundet. Jeg sa ja til styreverv der i år. I tillegg engasjerer jeg meg politisk. Jeg tror det er viktig å være engasjert i ting, for å holde seg i gang. Å ha en grunn til å stå opp, å ha en grunn til å kjenne seg sliten - det er veldig givende, sier Margrethe Prahl Reusch. 

Bare du er du
Hun fikk selv diagnosen for kort tid siden.
– For mange er det nok et slag i trynet å få en slik diagnose. Sykdommen gir jo egentlig bare èn prognose, og det er gradvis forverring over tid. Det er en tøff beskjed å få. Samtidig opplevde jeg den beskjeden som en lettelse, fordi den forklarte veldig mange ting jeg har slitt med over lang tid. En av de første dagene etter at jeg fikk diagnosen fikk jeg en sms der det sto:
"Husk at bare du er du. At nettopp du står opp om morgenen, utgjør en forskjell. MS endrer ikke det!".
Den smsen kan jeg ordrett, og den betyr mye for meg. Den kom fra en god venn, som også har MS, sier Reusch.

© LillestrømLivet Slik så utstillingen ut da den åpnet på Rådhusplassen i Oslo i mai i år. Foto fra Merck Norway.

Viser livet
– I media er ofte fokuset rundt MS på stamcellebehandling og forskning, ikke så mye på livet menneskene bak lever her og nå. Dette er ikke en skjønnmaling av en komplisert og alvorlig diagnose. Det er en realistisk fremstilling av hvordan hverdagen med MS er, sier hun.

Hvorfor ute i Rådhusparken?
­– Her kan utstillingen være et tilskudd til kunstparken langs elvebredden, men også et fint sted å tenke og reflektere. En utendørs utstilling gir heldøgns åpningstid, ingen inngangspenger og muligheten til å oppleve utstillingen på sin egen måte der og da. Når den står midt i byen, er den tilgjengelig for alle. Og det er viktig for oss. Alle som vil, skal få ta del i dette, sier Reusch.


Lørdag 25.august vil MS-forbundet markere den nasjonale MS-dagen ved utstillingen.

 

Tilbake
ANNET INNHOLD