Lillestrøm
FUNKY F LOUNGE: – Fru Bugge er så utrolig flink! Dette blir en fin krok til DJ-en når vi setter i gang med Fratelli Lounge, eller F Lounge, som det vil hete, sier Per Ivar Hansen fornøyd. Foto: Anne Merete Rodem
FUNKY F LOUNGE: – Fru Bugge er så utrolig flink! Dette blir en fin krok til DJ-en når vi setter i gang med Fratelli Lounge, eller F Lounge, som det vil hete, sier Per Ivar Hansen fornøyd. Foto: Anne Merete Rodem

Nå henger en liten bit Barcelona, New York og Berlin i Lillestrøm

Hilde Bugge, kjent som kunstneren «Fru Bugge», reiser rundt i verden med ett mål for øyet: Å rive ned plakater for å lage kollasjer av dem.
TO TØFFE DAMER: Fru Bugge «pimper» plakater og postere fra vegger og reklametårn rundt omkring i verden. 

Uansett hvor hun er, jakter hun på plakater og postere som henger på vegger og montre. Hun flerrer de ned og tar de med hjem. I kofferten havner kilovis med overvekt, for papir er tungt. Plakatene er ofte limt oppå hverandre, så vel hjemme bruker hun mye tid på å løsne de fra hverandre. Bilder og tekster fra plakatene bruker Hilde som utgangspunkt i sine kollasjer, hun klipper og limer, tegner, maler og tusjer med røff teknikk, herlige farger, godt humør og en dose glitter. Bildene fremstår som urbane, fargerike og veldig tøffe.

EN DOSE GLITTER: Noen detaljer må utheves. Her er det siggen på bildet som får skinne. 

Godteri for øyet
– Jeg vil at bildene mine skal være «eye candy» for folk, vi trenger mer farger inn i livene våre. Bildene kan sprite opp et kjedelig kontorlokale eller en sort dør og et gammelt sikringsskap, sånn som her på Fratelli. Jeg synes det er modig gjort av dem, ler Hilde. Hun forteller at hun aldri vet hvordan sluttresultatet blir idet hun setter i gang. På Fratelli fikk hun frie tøyler.

PLANLEGGER «F LOUNGE»: Per Ivar Hansen og Børre «DJ Project» Tosterud inviterer til loungeparty på Fratelli fredag 7. og lørdag 8. september fra kl. 21.30. DJ-en vil holde til i den tøffe kroken som Fru Bugge har malt. 

Her kan du lese mer om Fratellis satsning, «F LOUNGE». 

– Per Ivar sa; «Go – do your thing!» Helt perfekt for en kunstner, naturligvis. Samtidig tenkte jeg at det var greit å ta hensyn til at Fratelli er en familierestaurant og at det også er mange barn som vil betrakte bildene. Så jeg tenkte det var lurt å tone de noe ned. Men det er jo vanskelig, da, for jeg vil jo at det skal være kult og funky! Bildene skal stikke seg ut, men ikke være støyende. Jeg sliter med å tone meg ned, men synes vi kom til en fin løsning som også passer inn i stilen og interiøret på Fratelli.

SOM FAR, SÅ DATTER: Hilde Bugge gjør som sin kunstneriske far. Klipper hår og maler bilder. 

Farget av far
Hilde er i tillegg frisør og eier av salongen Fokus Frisør på Strømmen, sammen med Camilla Halvorsen. Der har hun vært i hele 28 år og stortrives fortsatt.
– Jeg ble født inn i den salongen, mamma og pappa grunnla den i 1981. Etter hvert skilte de seg og jeg jobbet for faren min frem til 2005. Da overtok Camilla og jeg salongen. Jeg har alltid sett opp til pappa, som dessverre gikk bort i fjor. Han var en kunstnersjel som både klipte hår og malte bilder. Han syntes det var veldig morsomt at jeg gjorde akkurat det samme som ham, og jeg tror det gjorde ham litt stolt.

URBANT OG FUNKY: Fru Bugge vet aldri hvordan sluttresultatet blir når hun tar frem et blankt lerret. 

I frisørsalongen får Hilde også boltret seg med farger – og ikke minst pratet med alle kundene.
– Jeg elsker å skravle med folk. Hjemme står jeg stort sett på kjøkkenet og maler med hodetelefoner. Jeg hører på musikk eller lydbok; en makaber krim eller en sukkersøt feelgood-bok. Men der er det ingen å sparre med, ingen å få skryt eller kjeft fra. Når jeg er ute i et miljø, så blir det tid til litt small talk. Oppdraget på Rådhuskaia i Oslo var også helt perfekt sånn sett, der var det folk rundt meg hele tiden, ler Hilde, som begynte å male først da hun rundet førti. Og det er på kjøkkenet hjemme magien skjer.

ELSKER FARGER: – Kreativiteten kommer i bølger, så når den kommer - kaster jeg meg på og jobber til sent på natt. Det er helt herlig, sier Fru Bugge. 

Kreativitet i bølger
– Jeg bor sammen med en mann som tidligere jobbet turnus, så det var vanskelig å komme seg ut av huset for å male. Det ville ikke fungert om jeg måtte dra et annet sted for å male, da hadde jeg jo aldri vært hjemme! På kjøkkenet er det fort gjort å plukke opp en pensel – eller legge den fra seg. I perioder før utstillinger jobber jeg veldig mye, men ellers kommer kreativiteten i bølger. Det kan gå en hel uke uten at jeg gjør en dritt. Men når de kreative periodene kommer, kaster jeg meg på og surfer på bølgen. Da får jeg gjort mye, og tenker at søvn kan jeg ta igjen på et senere tidspunkt. Jeg er et klassisk B-menneske som elsker å jobbe når alle andre har lagt seg. Mange lurer på hvordan jeg får tid til både jobben i salongen, mann, unger og hus. Svaret er at kunsten gir meg utrolig mye energi.

BLIKKFANG: – Fratelli er en familierestaurant, så det vil også være mange barn som vil betrakte bildene. Det synes jeg er ekstra gøy, sier Fru Bugge. 

Venninner lagde Facebook-profil
Kunstnernavnet «Fru Bugge» ble skap av noen venninner av Hilde, som lagde en profil til henne på Facebook.
– De syntes det var dumt at jeg ikke var der, så de opprettet nygifte meg som «Fru Bugge». Det var jo tross alt litt mer sexy enn Hilde Johansen, haha. Og lettere å huske. Jeg fikk tilsendt brukernavn og passord på sms og så var jeg i gang. I dag er Facebook helt uunnværlig for meg, jeg kunne ikke levd uten. Alt skjer gjennom den kanalen – og Instagram, naturligvis. Jeg har aldri tatt kontakt med et eneste galleri, de tar kontakt med meg på bakgrunn av det de ser i sosiale medier. Det er en utrolig effektiv og rimelig markedsføringskanal.

© LillestrømLivet

Som å selge en valp
Hilde forteller at det kan være sårt å kvitte seg med bilder hun har et tett og personlig forhold til.
– Jeg ser an kjøperen og går en runde med meg selv med spørsmål som «passer du til dette bildet?» Det blir som å selge en valp. Jeg selger ingenting rett fra kjøkkenet – kun på utstillinger. Jeg tar heller ikke på meg oppdrag á la «vi har to barn, kan du lage en kollasj med bilder av dem»? Det blir for mange rammer for meg. Det er bedre at jeg bare maler, og så kan folk velge om de vil ha bildet eller ikke når det er ferdig. Noen liker bildene mine, andre liker dem ikke. Det blir som med musikk. Smaken er forskjellig og det er helt fint.

Akryl, glitter og tusj

Også på Fuser Bar & Fôr i Nittedalsgata dekker kunsten til Fru Bugge flerfoldige kvadratmeter, både ute og inne. Fire vegger, samt fronten på bardisken. Hun synes likevel det var moro med oppdraget fra bransjekollega Fratelli.
– Kjempestas! Beliggenheten midt i Storgata er jo helt glimrende for meg, det er jo et fantastisk utstillingsvindu. Nettopp derfor valgte jeg to veldig forskjellige bilder for å vise ulike uttrykk. Utgangspunktet er det samme, men på det ene har jeg malt mer oppå kollasjen og pøst på med akrylmaling, glitter og tusj, sier Fru Bugge fornøyd.
– Det er allerede mange som har sett bildene og tatt kontakt, så det er jo kjempegøy! Det ser ut som om denne høsten også kommer til å bli travel.

Tilbake
ANNET INNHOLD