Lillestrøm
STORKOSER SEG PÅ NEBBEN: Sina Kordahl og datteren Helle Kordahl Lorentzen (4) er flinke til å bruke solkrem – også når de bader. Foto: Anne Merete Rodem
STORKOSER SEG PÅ NEBBEN: Sina Kordahl og datteren Helle Kordahl Lorentzen (4) er flinke til å bruke solkrem – også når de bader. Foto: Anne Merete Rodem

Glemmer solkremen til hverdags

Vi blir oftere solbrent når vi gjør andre ting enn å sole oss, viser nye tall. Husk å beskytte deg mot sola selv om du ikke er ute for å sole deg.

Noen uker framover i sommer kommer sola til å være på sitt sterkeste. Rundt fire av ti sier de har vært solbrent det siste året, enten de er hjemme i Norge eller i sydligere strøk, viser en undersøkelse Kantar TNS har gjort for Kreftforeningen og Statens strålevern.

 

Norge på hudkrefttoppen

Å bli solbrent gjentatte ganger kan på sikt føre til hudkreft. Norge er blant de landene i verden som har høyest forekomst av hudkreft.

– Skal vi få ned hudkrefttallene, må vi nordmenn bli mer bevisste på solbeskyttelse. Ikke bare når vi er på solferie, eller har planlagt å sole oss her hjemme, men når vi skal være ute. I Norge er det faktisk mer vanlig å bli solbrent når vi sitter på utekafé, spiller fotball eller jobber i hagen, sier Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

 

Menn mest solbrente
Menn blir oftere solbrent enn kvinner, mens kvinner og unge voksne beskytter seg mer.

– De bruker både mer solkrem og tar også i litt større grad pauser fra sola. Det er positivt, og er ikke bare den mest effektive måten å beskytte seg på, men er jo også ganske behagelig når solstrålene steiker, sier Ryel.

 

Bruker høyere faktor

Den vanligste måten å beskytte seg i sola er å bruke solkrem. Tre av fire bruker solkrem hjemme i Norge, og nesten alle når de er på sydenferie. Her har bruken av høy solfaktor doblet seg siden 2012.

 

Beskytter barna bedre i Syden

De aller fleste av oss beskytter barna med solkrem når vi er på ferie sydover, og vi beskytter barna på flere måter der enn hjemme i Norge. Flere holder barna borte fra solen midt på dagen og får dem til å bruke klær, solhatt og solbriller som beskyttelse.

Les mer om solvettreglene.

Tilbake
ANNET INNHOLD