Lillestrøm
ELSKER HALLOWEEN: Tilde O. Røssel (7) fra Lillestrøm elsker å kle seg ut - og på Halloween skal hun gå «knask eller knep» med venner i klassen fra Volla Skole. Foto: Anne Merete Rodem
ELSKER HALLOWEEN: Tilde O. Røssel (7) fra Lillestrøm elsker å kle seg ut - og på Halloween skal hun gå «knask eller knep» med venner i klassen fra Volla Skole. Foto: Anne Merete Rodem

– Halloween-regelen alle må kunne!

– Vi går bare til de husene som har lykter utenfor. Det er en Halloween-regel alle vet om. Vi kommer nok ikke til å gjøre noen knep, selv om vi har lurt på hvordan det er, ler Irma Marstein (11).

På Halloween skal Irma gå «knask eller knep» sammen med vennene sine. Forberedelsene har hun gjort i drivhuset i hagen, sammen med broren Vemund (8) og naboene Trym (9) og Tilde (7). De er alle enige om at det er gøy å planlegge – men at det skal bli stas når selve kvelden kommer. 

FORBEREDER FESTEN: Vemund Bakke Marstein (8), Trym O. Røssel (9), Irma Bakke Marstein (11) og Tilde O. Røssel (7) synes forberedelsene er noe av det morsomste med Halloween. 

– Vi bruker mye tid på å planlegge hva vi skal ha på oss. Vi prater sammen og lager ting. Det er alltid gøy å se hva andre finner på også, sier Irma, som i år skal overraske ved å stille som fisk.

– Ja, men vi skal være litt skumle fisker, altså.

Irma Marstein og Tilde O. Røssel elsker Halloween. De pleier å få så mye godteri at de har til langt uti november. 

Vi har vært i drivhuset til familien Marstein tidligere - husker du denne artikkelen? 

Familien på fire har bygd et flott drivhus, som ikke bare har blitt et samlingssted for hele familien – men også et møtepunkt i nabolaget. Blant de ivrige besøkende er Kari-Anne Olsen og barna Vemund (9) og Tilde (7). 

Irma Marstein griller marshmallows i drivhuset i hagen. Det er lov å tjuvstarte litt, sier hun fornøyd. 

I Norge har det blitt en tradisjon å feire Halloween 31. oktober, på Allehelgensaften. 

Allehelgensaften er dagen før allehelgensdag. Markeringen av kvelden er opprinnelig en kristen skikk som har utviklet seg til en ikke-religiøs feiring. Halloween-feiringen i Norge er særlig påvirket av tradisjoner fra folkelig og kommersiell populærkultur i USA. 

BØ! – Alt som har med Halloween å gjøre, er gøy. Halloween er nest best - etter jul! sier han. 
Noen gresskar er runde, noen er flate og piggete. Noen er gule og knudrete, som dette - som er dyrket i et drivhus i Torvgata i Lillestrøm. 

Allehelgensdag er i Den norske kirke lagt til første søndag i november, men den i Den katolske kirke er lagt til 1. november. Allehelgensaften feires derfor i katolske områder 31. oktober, noe som innebærer at den norske allehelgensaften ikke nødvendigvis faller på samme dag som halloween.

Det var kelterne som brakte skikken med Halloween fra Irland til Amerika. Der ble den fort populær og er idag en skikk som markeres over store deler av den vestlige verden. 
Barna synes det (merkelig nok) er bedre å grille marshmallows enn gresskar og tomater i drivhus-ovnen. 

Ordet Halloween stammer fra det engelske «All Hallows Eve» eller «All Saints Eve», det vil si «alle helliges kveld», den katolske minnefesten for helgener og martyrer som ikke har egen dag i kalenderen. I  feiringen er det vanlig og pynte med skumle symboler, ofte med referanse til døden.

Kari-Anne Olsen og barna Vemund og Tilde er kreative bidrasytere i drivhuset i Torvgata. 
Trym O. Røssel smaker på sin hjemmegrillende marshmallow. 

Lyst på noe godt?

HER ER OPPSKRIFT PÅ TILSLØRTE GRESS-KARER! 

Tilbake
ANNET INNHOLD