Lillestrøm
 Maad Chelouati og Gro Lillan Larsen Strømme har en glupsk maskin i kjelleren. Heldigvis. Foto: Anne Merete H. Rodem.
Maad Chelouati og Gro Lillan Larsen Strømme har en glupsk maskin i kjelleren. Heldigvis. Foto: Anne Merete H. Rodem.

Har et matvrak i kjelleren

Den lille overspiseren i kjelleren på Thon Hotel Arena har lenge vært en godt bevart hemmelighet. Nå er han ferdig justert og testet, og glupsker i seg 20 kilo matavfall i timen.

Matvraket består av norsk innovasjon og teknologi, og italiensk maskineri. I starten spiste han helst pasta og grønnsaker, men er nå også tunet inn for feit, norsk julemat. I disse dager avslutter Thon Hotel Arena i Lillestrøm testperioden, og er fornøyde med at matvraket er kommet for å bli.

– Størstedelen av maten kommer fra gjestenes tallerkener i buffeen. Vi vil at gjestene skal forsyne seg med så mye de ønsker, men de må også gjerne spise opp, sier direktør Gro Lillan Larsen Strømme ved Thon Hotel Arena i Lillestrøm.


Først ut

Da hotellbransjen satte seg et mål om 20 prosent reduksjon av matsvinn innen 2020, var Thon Hotel raske med å melde seg på.

– Sjefen vår, Olav Thon, sier at stillstand er tilbakegang, så vi liker å gå litt foran, sier Larsen Strømme.


Da de ble kontaktet av selskapet Waister, sa de ja takk til å være testkjøkken for pilotprosjektet.

Sjekk ut matvraket som spiser opp matrestene!


– 70 prosent av matavfallet består av vann. Matvraket maler opp alle matrestene og fjerner alt vannet. Varmebehandlingen sørger for at bakteriene blir borte. Så du sitter igjen med et tørt stoff, som ser ut som kaffegrut. Produktet er råstoff til produksjon av miljøvennlig biogass, som brukes av bussene i Oslo, forklarer Frode Børresen. Han er salg- og markedsansvarlig i det norske gründerselskapet.

Får snart søsken

Matvraket på Thon Hotel Arena i Lillestrøm fikk navnet etter en intern navnekonkurranse og høytidelig snorklipping og dåp. Nå jobber selskapet bak teknologien med å lage flere søsken.

– Foreløpig er matvraket enebarn som mathåndteringsmaskin i hotellbransjen, men vi har en stebror som står og tørker slam fra smolttanker fra et landbasert fiskeoppdrett i Nord-Norge. Snart håper vi på en lillebror for å tørke ølmask (restprodukt fra ølbrygging) i et mikrobryggeri i Sverige, sier Børresen.

 Han er glad for at Thon har deltatt i barneoppdragelsen.
– De har trodd på oss og hatt lyst til å bidra. De har et genuint ønske om å gjøre en forskjell, og dette kan bidra til at vi en dag får eksportert teknologien til hele verden. Da vil vi virkelig kunne gjøre en enorm forskjell med hensyn til matsvinn, sier Børresen.

Matvraket mangler tenner, men spiser likevel alt. I går gjorde han om 167 kilo matavfall til råstoff til biogass, sier Maad Chelouati, F&B Manager ved Thon Hotel Arena i Lillestrøm. Foto: Anne Merete Rodem 

 

  • #lillestrøm
  • #miljø
  • #næring
Tilbake
ANNET INNHOLD