Lillestrøm
– Jeg elsker bokhøsten og jeg elsker historier fra aller verdens hjørner. Jeg glemmer tid og sted når jeg leser, sier Berit, som anbefaler alle å bruke tid på en god bok eller tre denne høsten. Foto: Anne Merete Rodem
– Jeg elsker bokhøsten og jeg elsker historier fra aller verdens hjørner. Jeg glemmer tid og sted når jeg leser, sier Berit, som anbefaler alle å bruke tid på en god bok eller tre denne høsten. Foto: Anne Merete Rodem

Høstens herligste bøker

Berit Elisabeth Nysæter (42), også kalt «Bokhandler Beth» i sosiale medier, er en dedikert bokhandler på Norli i Lillestrøm. Hun arrangerer boblende bokbad med aktuelle forfattere og i år ble hun nominert til «Gullboken« i klassen «Beste bokhandler», arrangert av Forleggerforeningen. Her er hennes beste bokanbefalinger denne høsten.

«Leksikon om mørke og lys» av Simon Stranger
Denne romanen du bare lese. Det er et lite stykke norgeshistorie, skrevet med en nerve du kjenner i magen gjennom hele boken. Den er både mesterlig og grufull. Da forfatter Simon Stranger får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Bandeklosteret, begynner han å grave frem historien til Kommissar-familien, både de som overlevde og de som ble drept. Arbeidet stiller ham overfor menneskeheten på sitt mørkeste, og romanens nedslag i livet til Henry Rinnan viser hvilke konsekvenser, ydmykelser, utenforskap og sinne kan få. En sår, trist, nydelig og nødvendig roman, en historie som ikke må glemmes! Romanen er allerede solgt til flere land, som USA og Tyskland.

 

«En bokhandlers dagbok» av Shaun Bythell
Dette er en absolutt fabelaktig reise inn i bokverdenen og en opplevelse jeg unner alle leseglade. I denne romanen, som er skrevet som en dagbok, får du møte bokhandleren som driver et antikvariat i den lille byen Wigtown i Skottland, og alle hans fargerike kunder. Historien er fornøyelig og frodig, og med så mange referanser om store titler at den inspirerer deg til å lese gamle de klassikere (som du ikke har rukket ennå?)

Boken handler – som tittelen indikerer – om en bokhandlers arbeidsdag. Et liv som er vel så spennende som noen annens. Fornøyelig lesing rett og slett. Jeg anbefaler alle som er glade i bøker, bokhandlere og det å lese å unne seg denne boken.

 

«Jenta som ble igjen» av JojoMoyes
Jojo Moyes omtales som en bestselgerforfatter med god grunn. Med denne romanen ble også jeg imponert, for dette er en utrolig god historie!

Vi møter Sophie Lefêvre under okkupasjonen av Frankrike i første verdenskrig. Hun er alene om å ta vare på familien etter at mannen ble sendt til arbeidsleir av tyskerne. Sophie gir aldri opp håpet om å se sin høyt elskede ektemann igjen og får smertelig erfare krigens grusomheter.

I nåtidens historie møter vi Liv Houston, en ung enke, som nylig mistet sin kjære. På veggen hennes henger et nydelig maleri som betyr mye for henne – et portrett av Sophie. På denne måten flettes de to unge og sterke kvinnenes livshistorier sammen. Romanen vil appeller til alle som liker bøker fra krigens dager og troverdige kjærlighetshistorier.

 

«Søsterklokkene» av Lars Mytting

Lars Mytting har klart det igjen! Dette er en utrolig velskrevet roman, en gripende fortelling fra ei lita bygd i Gudbrandsdalen på 1800-tallet. Du møter Astrid, eldstejenta på den tidligere storgården Hekne, nypresten med de store ambisjonene og en ung mannen fra Dresten med et uvelkomment oppdrag for bygda.

Du får høre den fascinerende fortellingen om søsterklokkene og deres unike betydning for folkene i området.

Mytting skriver forførerisk spennende. Fortellingen er proppfull av historie og innsikt, overtro, gudstro og skrømt. Og du får med en fantastisk kjærlighetshistorie på kjøpet. Romanen er nydelig skildret – den er både storslått og jordnær på samme tid. Jeg storkoste meg gjennom hele boken!

 

«Coffin Road» av Peter May
Peter May er en drivende dyktig spenningsforfatter. Hans bok «Lewistriologien» solgte svært godt og fikk veldig gode anmeldelser.

«Coffin Road» er en frittstående spenningsroman. Boken handler om en mann som har mistet hukommelsen og som blir skyldt på land på en liten øy i Hebridene. Den handler også om en jente fra Edinburgh, som nekter for at faren hennes kan ha tatt selvmord

Dette er en thriller som er skrevet med kløkt og med så et høyt spenningsnivå at du ikke klarer å legge boken fra deg. Det kan virke som mysteriet umulig kan ha en rasjonell forklaring, men så avdekkes det sammenhenger og et logisk mønster som gir oss en særdeles overaskende slutt.

Dette er boken for alle krimelskere, men den vil også appellere til både skjønnlitterære lesere og sakprosafantaster. Temaet omhandler nemlig også bienes avgjørende rolle for verdens matproduksjon.

 

«Gracies hemmelighet» av Santa Montefiore
Ingen skriver kjærlighetsromaner som Montefiore. Her er alt du ønsker deg av en god kjærlighetshistorie, skrevet med varme og innlevelse. Dette er en nydelig roman om sterke bånd og kjærlighet.

Vi møter tre generasjoner: bestemor Gracie, datteren Carina og barnebarnet Anastasia, som sammen reiser på ferie til hjertet av Toscana – for å delta på et matlagingskurs. Underveis kommer det frem at den ellers så tilsynelatende forsiktige Gracie har en hemmelig og helt ekstraordinær fortid i Italia.

Nyt denne nydelige historien og få et blaff av sommer og sol på kjøpet.

 

«Der valmuene vokser» av Kristin Harmel
Dette er boken for deg som liker Lucinda Riley, historiske romaner og sterke fortellinger fra krigens dager. En sjelden leseopplevelse som fanger deg fra første side til siste side.

Tre menneskeskjebner knyttes sammen i Paris under andre verdenskrig, som en følge av nazistenes grusomheter: Amerikanske Ruby flytter til Paris sammen med sin ektemann. Den unge, jødiske jenta Charlotte, som utvikler seg til en sterk og tøff ung kvinne, samt flygeren Thomas som jobber i Royal Air Force. Alle opplever de krigens grusomheter på kroppen og historiene deres veves sammen til et troverdig bilde av livet under krigen.

Det gjør godt og vondt på samme tid å lese denne inderlig ekte og vakre fortellingen. Dette er en sterk, tankevekkende og spennende historie om menneskelig styrke i møtet med urett.

 

«Hjertets usynlige stormer» av John Boyne
Boyne er en av Irlands største forfattere og han sjarmerte en hel verden med boken «Gutten i den stripete pysjamasen».

Dette er en storslagen, episk roman som strekker seg gjennom 70 år av Irlands historie. Vi får være med på en reise igjennom tid, fra et strengt, katolsk samfunn til et moderne europeisk land. Dette er en usentimental roman om en gutt som søker etter å finne ut hvem han er. Han ble nemlig adoptert bort av sin unge mor, fordi hun ble gravid utenfor ekteskap. Dette er en glitrende og rørende historie, som er både morsom og trist på samme tid.

Tilbake
ANNET INNHOLD