Lillestrøm
Media-elevene ved Lillestrøm videregående har delte meninger om yrkesvalg og mange spørsmål om fremtiden. F.v. Magnus Andreas Holmen, Maya Heimro Skjeldsett, Adrian Kirkerud og Thea Kristine Rønsen. Foto: Maria Linnerud
Media-elevene ved Lillestrøm videregående har delte meninger om yrkesvalg og mange spørsmål om fremtiden. F.v. Magnus Andreas Holmen, Maya Heimro Skjeldsett, Adrian Kirkerud og Thea Kristine Rønsen. Foto: Maria Linnerud

Hvor går veien etter videregående?

– Hva skal jeg gjøre etter 13 år på skole? Det er et viktig spørsmål som jevnlig popper opp rundt middagsbordet, fra foreldre og fra venner. Ikke minst i ens eget hode. Hva er egentlig planen min for framtiden?

Er høy utdanning nødvendigvis veien til suksess? Det kryr av målbevisst ungdom som jakter på en god utdannelse og en spennende  jobb. Det er flott, for samfunnet trenger hardtarbeidende, motiverte og dedikerte mennesker. Men hva om det ikke går slik - kanskje blir ikke utdannelsen din slik du hadde tenkt deg? Eller kanskje du ikke får du ikke den godt betalte jobben du drømte om etter endt utdannelse? Eller kanskje var det heller ikke drømmejobben? 

Elise Moland (18) ved Lillestrøm videregående er en av mange ungdommer som skal velge studier nå til våren. Hun synes det er vanskelig å velge retning, og føler seg for ung til å kunne ta et så stort valg nå. 

Elise Moland (18) ved Lillestrøm videregående syntes det er vanskelig å ta det store valget om framtiden. Foto: Maria Linnerud 

JEG HAR SÅ LYST TIL Å VELGE RIKTIG 

– En del av meg har lyst til å ta et friår, men å falle et helt år tilbake er ikke positivt for min fremtidige karriere. Så jeg tror nok at jeg kommer til å studere noe i Trondheim, sier Elise.


– Det «farlige» med dette er at man ender opp med å velge et studie som man kanskje ikke er klar for. Det postive er at man lærer noe nytt og får erfaring, men dette er også tid som kunne vært benyttet på å jobbe eller reise – og på å finne ut av hva du faktisk vil gjøre. Mulighetene er jo uendelige. Det som holder meg igjen, er at vi har et hav av muligheter. Og jeg har så lyst til å velge riktig, sier Elise.

Elise forteller at da hun gikk på ungdomsskolen og skulle velge hvilken videregående skole hun skulle gå på, så tenkte hun at dette var hennes største valg i livet.

– Men det var  jo bare en bagatell i forhold. Å velge framtidige studier er mye vanskeligere, for det vil prege hele fremtiden min. 

Adrian Kirkerud mener det er viktig å sette av tid til å leve og skape nettverk. Foto: Maria Linnerud 

ADRIAN GÅR MOTSTRØMS 

Adrian Kirkerud (18) ved Lillestrøm videregående forteller at det går an å gå imot strømmen, og dette er noe han selv velger å gjøre. Han forteller at flere av hans venner har søkt videre studier, men at han vil fokusere på å jobbe med foto, på frilansbasis.

– Jeg ønsker å fokusere på det jeg VIL i livet. Jeg vil ikke presse meg inn på en studieretning jeg ikke er interessert i, sier Adrian.

– Mange opplever det nok som tabu å si at man ønsker å ta seg et friår for å reise, for å «finne seg selv». I flere situasjoner er dette nødvendig fordi du som 18- eller 19-åring ikke vet hva du vil gjøre med livet eller framtiden din i så ung alder. Det er vanskelig å velge når du ikke har kunnskap om alle valgene dine. 

Det er enklere for elevene å ta et valg når de har nok kunnskap om hva de har å velge i. Mange vil ikke studere fordi de ikke vet. Skolen bør presse på med rådgivningstimer og skolebesøk. Det er det ikke nok av i dag, mener Adrian. 

Lærer ved Lillestrøm vgs, Stian Green, mener elevene i større grad må følge hjertet, og ikke bare fornuften. Foto: Maria Linnerud

DET ER ROM FOR ALT 

– Det er definitivt vanskelig for ungdommer å velge studieretning i dag. Men valgene er mange, så det gjelder å bruke tid på å finne ut hva man ønsker å gjøre. Og følge hjertet. Det er rom for alt, sier Stian Green, lærer ved Lillestrøm videregående skole.

Her er Stians fem studie-tips: 


1. Gjør ditt valg på bakgrunn av hva du selv ønsker. Hva hjertet ditt sier - ikke fornuften. Hva som eventuelt «garanterer» deg jobb og hva foreldrene dine sier, er ikke nødvendigivis riktig for deg. Ønsker du for eksempel å studere musikk, selv om sjansen for å få jobb er lav, så gjør det. Det er viktig at du brenner for det du skal studere. Det er viktig å tenke på at arbeidsmarkedet er i endring og det vil se annerledes ut om 10 og 20 år. 


2. Dersom du er usikker på valg av studier, så kan det være fornuftig å vente til du har mer bakgrunn for å ta valget. Ikke start på noe fordi du føler du må – det finnes andre muligheter. Du kan for eksempel jobbe et år eller gå på folkehøyskole mens du jobber med valget. 


3. Undersøk forskjellige utdanningsløp. Hva tilbys? Hvor tilbys utdanningen? Du MÅ ikke studere i ditt eget nabolag, det er mange spennende alternativer der ute. 


4. Er utlandet et alternativ? Veldig ofte er det gode muligheter til å studere i utlandet. Bonus: språk! 


5. Forsvaret tilbyr også mye spennende. Bonus: Gratis/betalt utdanning mot noen års plikttjeneste.

Tilbake
ANNET INNHOLD