Lillestrøm
Filmen «Skjelvet» har norgespremiere 31. august. I 1904 var det faktisk et stort jordskjelv i Oslo. Illustrasjon: Fantefilm.
Filmen «Skjelvet» har norgespremiere 31. august. I 1904 var det faktisk et stort jordskjelv i Oslo. Illustrasjon: Fantefilm.

Jordskjelv i Oslo? Ja, det kan skje. Nå kommer filmen.

31.august er det norgespremiere på filmen «Skjelvet». Filmen er laget av Fantefilm, som sto bak ”Bølgen”. Ideen fikk de fra skjelvet som rammet hovedstaden og Østlandet i 1904. Oslo domkirke ble da så ødelagt at den måtte rives. Men kan det skje igjen, utenfor kinosalen?

– Ja, det kan det. Norge har vesentlig høyere jordskjelvaktivitet enn resten av Skandinavia, og den høyeste aktiviteten i Europa nord for Alpene. Oslo-området, med Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus, er et spesielt sensitivt område. Men om og når et slikt skjelv eventuelt vil skje igjen, kan vi ikke si, sier spesialrådgiver Conrad Lindholm ved NORSAR på Kjeller.

 

Vil vite hva som skjer

Likevel, det er utenfor Helgelandskysten, Sogn og Fjordane og Hordaland vi faktisk har de fleste jordskjelvene som merkes i fastlands-Norge. Ofte er de for små til at de føles av mennesker.

 

Folk ringer NRK
Men når de merkes, ringer publikum gjerne til NRK. Som så ringer til NORSAR.

–Ja, det er NORSAR vi alltid ringer til. Alle slike saker starter med tips om at det klirrer og dirrer, så da må vi ha det bekreftet, eller avkreftet. Vi trenger tall og få satt saken i perspektiv. Fakta på bordet, rett og slett, sier journalist Tone Merete Lillesvangstu, i NRK Sogn og Fjordane.

 

Norge er ikke ferdig utvokst

Men hvorfor har vi jordskjelv i Norge?
– Mens hele Skandinavia fremdeles løfter seg opp av havet, så mye som 9 millimeter i året i Bottenviken, blir kontinentalsokkelen stadig pålastet sedimenter som eroderes i fjell-Norge. Derved blir kystlinjen aller mest utsatt for oppbuling og tøyning, noe som fører til jordskjelv, forklarer Lindholm.

Se filmteaseren til "Skjelvet"

Hvordan blir det jordskjelv?
Dr. Dominik Lang er avdelingsleder for Jordskjelvrisiko ved NORSAR på Kjeller. Jordskjelveksperten forklarer hvordan et jordskjelv oppstår. 

   • #forskning
Tilbake
ANNET INNHOLD