Lillestrøm
Foto: Marianne Posti
Foto: Marianne Posti

Kajakktur til vakre Nordre Øyeren Naturreservat

Fetsund Lenser er ikke bare et fint startpunkt for en padletur, museet gir også en unik mulighet til å berike seg med kunnskap om en spennende lokalhistorie.

Ruten som er vist er ca. 12 km.

Lokalisasjon/Parkering
Kjør Fetveien (RV. 22) til Fetsund. Sving av i rundkjøringen inn på Gamle Fetveien, deretter brått inn første innkjørsel til høyre på Lundveien. Det står skiltet til Fetsund Lenser. Følg Lundveien til Lensemuseet. Parker ved museet.

Om du ikke vil bære kajakken de 50 meterne til vannet er det mulig å svinge ned på grusveien rett nord for parkeringsplassen. Denne leder ned til en liten strandlinje hvor det er gunstig å sette ut kajakken. På grusveien kan en møte gående, så kjør forsiktig og ta hensyn!

Turbeskrivelse
 Første delen av padleturen går forbi en flott samling av flåteganger (2,5 km med anlegg i vann), historiske bygninger og båter.

Kryss Glomma i enden av lenseanlegget og sett kurs inn Gjushaugsandråka, mellom Gjushaugsand og Fetta. Følg Gjushaugsandråka øst for Kusand. Rett før Bukkesand, ligger den en liten øy. En kan gå både nord og sør for denne øyen, men felles for begge veier er at du padler gjennom små kanaler med grunt og klart vann. Er du heldig og padler rolig er det muligheter for å få et glimt av de mange ulike fiskeartene som lever i Øyeren.

Om en padler om lag hundre meter videre i Gjushaugsandråka vil du finne en «flær», en trang åpning inn i en liten lagune. Flæren blir på folkemunne kalt «Myggfitta» eller «Kanalen».

Padle videre sørover i Storsandråka til du passerer Storsand. Her kan du se over til Årnestangen/ Rælingsøya, med sitt velkjente utkikstårn. Her går det en fottur som er omtalt under gåturer som Årnestangen.

Utenfor Årnestangen ligger øyene Rundsand og Møkkøy. I dette området er det et yrende dyreliv. Det er også mulig å sette ut kajakken ved Årnestangen og padle ut til deltaet derfra.

Ved sørenden av Storsand kan en enten snu og padle tilbake, eller en kan ta veien rundt Bukkesand og tilbake mot Fetsund Lenser gjennom Gjushaugsandråka. Om en har ekstra med krefter er det også mulig å padle rundt hele Rossholmen, via Furu/Furusand, og tilbake gjennom Kusandråka.

Hele deltaet er en oase av dyre- og fugleopplevelser, elvelandskap og spennende flærer. Det kan fort ta en hel dag om en skal ha med seg alt.

  • #padle
Tilbake
ANNET INNHOLD