Lillestrøm
ELSKER Å VÆRE PÅ NEBBEN: Tine Halvorsen (26) fra Kjeller koser seg på Nebben med sønnen Mathias (14 mnd). – Solkrem er en selvfølge på en ekte Nebben-gutt, ler mamma Tine. Foto: Anne Merete Hagnæss Rodem
ELSKER Å VÆRE PÅ NEBBEN: Tine Halvorsen (26) fra Kjeller koser seg på Nebben med sønnen Mathias (14 mnd). – Solkrem er en selvfølge på en ekte Nebben-gutt, ler mamma Tine. Foto: Anne Merete Hagnæss Rodem

Nyt sola, men husk solvettreglene

Når du våkner opp til solskinn og 28 grader hver eneste dag, er det lett å glemme solkremen. Men spesielt på forsommeren – før du har fått farge – er den veldig viktig.

Vi har samlet gode råd om soling fra NILU (Norsk institutt for luftforskning). NILU holder til i Forskningsparken på Kjeller og jobber blant annet med ozonlaget og UV-stråling.

Sjekk UV-strålingen der du bor
På en egen nettside uv.nilu.no finner du oppdatert informasjon om det meste du måtte lure på innefor dette temaet. Her kan du også sjekke ut den daglige UV-strålingen i vår landsdel. Vi tok en titt på solvettreglene.

Eirik Tallaksen nyter Lillestrømlivet med datteren Oda Bredde Tallaksen (4) på Nebben. 

Solvettreglene

1. Ta pauser og unngå å bli solbrent, og ta gjerne pausen mellom kl. 12.00-15.00, da sola er høyest på himmelen.  
2. Bruk klær, solhatt og solbriller. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din.

Solbeskyttelse er viktig hele livet. Barn, ungdom og de som har rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse. Klær og solhatt beskytter godt.
3. Bruk solkrem med minst faktor 15. Skygge og klær beskytter best – solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet

på annen måte. For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. I solrike land er det behov for ekstra

beskyttelse. Smør jevnt og rikelig – en håndfull krem til en kropp.

4. Unngå solarium – det øker risikoen for føflekkreft. Solarium frarådes, spesielt for alle under 18 år eller som har lys hud. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft. Det gjelder også om solarium brukes som underlag for naturlig soling.

Skal du på stranda i sommer? Les våre beste boktips.


Nettsiden uv.nilu.no drives i samarbeid mellom Norsk institutt for luftforskning (NILU) og Statens strålevern og Miljødirektoratet. Varslene utarbeides i samarbeid mellom NILU, STORM Weather Center og Met.no på basis av satellittobservasjoner.

  • #forskning
  • #miljø
  • #barn
Tilbake
ANNET INNHOLD