Lillestrøm
I PAPPAS HJULSPOR: Kristian Østbye Sæby (16) fra Lørenskog vant Norgescupen i roadracing 2019.
I PAPPAS HJULSPOR: Kristian Østbye Sæby (16) fra Lørenskog vant Norgescupen i roadracing 2019.

Kristian (16) vant Norgescupen i roadracing!

Det holder ikke med gode gener. Det hjelper ikke at pappaen er det nærmeste man kommer en legende innenfor roadracing. Du må gjøre jobben selv. 

Og det har Kristian Østbye Sæby (16) fra Østby Gård i Lørenskog gjort til gangs. Etter kun ett års erfaring med motorsykkel på asfalt, gikk han hen og vant 6 av totalt 10 løp – og ble dermed sammenlagtvinner i klassen «Junior sport 300». 

KAWASAKI NINJA: Kristian Ø. Sæby startet med en 250 cc Kawasaki Ninja. I årets sesong har han kjørt med en 400 cc. 

– Han har det viktigste på plass. Roadracing er en krevende, mental sport, så det gjelder å både holde hodet kaldt og kjøre smart. Du må ha et avslappet forhold til kjøringen og ikke stresse, for da presterer du ikke., sier pappa Thorvald Sæby (51), som herjet i norsk roadracing på 90-tallet. Til sammen ble det 22 mesterskapsmedaljer i norsk og nordisk sammenheng på ham i løpet av ni sesonger, hvorav tolv gull.

GLAD SAMMENLAGTVINNER! Kristian Østbye Sæby var jublende glad for sammenlagtseieren i årets Norgescup-mesterskap i roadracing. 

Nå synes Thorvald det er utrolig moro å være med på løp med sønnen Kristian rundt omkring i landet, men understreker at han aldri har vært noen pådriver for at han skulle begynne med nettopp dette. Tvert imot var det Kristian som insisterte på å prøve den fartsfylte idretten.

– Ja, jeg sa at han kunne få prøve seg, og det gikk overraskende bra. Faktisk har det gått over all forventning. Jeg tør faktisk påstå at han har talent! ler Thorvald, som mener at mye av årsaken til Kristians suksess er hans mentale stykre, samt myke og kontrollerte kjørestil.  

FORBILDE: – Førsteplass sammenlagt! Dette resultatet kan du kose deg med hele livet, ler Kristians pappa, Thorvald Sæby, som selv har innkassert hele 10 NM gull i roadracing.

Men veien til seier var ikke bare lett. I starten ble det en del knall og fall, noe som naturligvis er uheldig for både fører og sykkel. Men Kristian har aldri følt noe forventningspress - før Thorvald satte foten ned og ba om at han måtte slutte og kræsje og komme seg til mål. Det var et fint mål. Så kom resultatene. 

KONGE PÅ BANEN: I 1997 vant Thorvald Sæby Kongepokalen for sine prestasoner i roadracing. 

– Jeg begynte å si til pappa at «i dag har jeg tenkt til vinne». Etter det vant jeg fem løp. Men det er ingen som blir skuffet om det ikke går bra, det er ingen høye forventninger. Målet er bare å ha det gøy, men det er klart det er motiverende med gode resultater. Alt rundt denne idretten er gøy, lærerikt og spennende, sier Kristian, som utrrykker sterk takknemlighet og ydmykhet til alle som hjelper ham på veien.


Særlig bestefar Kristian B. Østbye, som er en av eierne i Kawasaki Norge. 

– Bestefar er årsaken til at jeg står her i dag. Har man ikke utstyr til disposisjon, kommer man ikke langt. Dette er utvilsomt en lagsport, selv om det bare er en som kjører. Det er nesten umulig å få til dette alene. 

KRISTIAN ØSTBY SÆBY i farta. 

Og det er flere relasjoner til motorsport i familien. Kristians onkel heter Daniel Østbye, og han tok NM-gull i roadracing sesongen 2007. 


Kristian hadde aldri kjørt en motorsykkel på asfalt da han stilte på debutantkurs våren 2018.

– Jeg var litt nervøs da, men pappa sa at lisenskurset var det aller beste og tryggeste stedet å prøve dette for første gang. Det hadde han rett i. Jeg ble overrasket over hvor grundig og kontrollert kurset ble gjennomført på, og etter andre dagen på kurset kjørte jeg med knærne ned i asfalten. Roadracing er ikke så farlig som man tror, og etter et par kræsjer fant jeg ut at det heller ikke er noe værre ennn å tryne på ski, sier den ferske Norgescup-vinneren. 

EGET OPPLEGG: – Det er moro og inspirerende å få være med og bli satset på av Motorsportforbundet, sier Kristian Østbye Sæby. 

Norsk roadracing har de siste årene fått et friskt tilskudd av unge førere og Motorsportforbundet har et eget satsningsopplegg for disse med et eget landslag bestående av to utøvere fra hver MC-gren. Kristian Østbye Sæby er en av utøverne som har fått dra nytte av denne bistanden. 


– Det er moro og inspirerende å få være med og bli satset på. Vi har samlinger og følger et felles opplegg med trening og utvikling som er veldig bra! Jeg stortrives i alle fall og gleder meg til 2020-sesongen allerede. Jeg kommer til å satse videre med 400 CC og håpet er at jeg en dag kan delta i et større, internasjonalt mesterskap. Men jeg vil ikke gape over for mye for tidlig. Nå har jeg det fint, så får vi se hvilke muligheter som dukker opp etterhvert, sier Kristian fornøyd. 

Tilbake
ANNET INNHOLD