Lillestrøm
© LillestrømLivet. Institutt for produktdesign ved OsloMET har samarbeidspartnere over hele verden, og får studenter på besøk fra alle verdenshjørner. - Studentene våre går jo inn i et internasjonalt arbeidsmarked, forteller professor og instituttleder Gunnar H. Gundersen. F.v: Juan Sanchez, Vilde F. Christiansen, Andreas Brekke, Jenny Helene Haugen Thor, og Malina Blümn. Foto: OsloMET<br/>
© LillestrømLivet. Institutt for produktdesign ved OsloMET har samarbeidspartnere over hele verden, og får studenter på besøk fra alle verdenshjørner. - Studentene våre går jo inn i et internasjonalt arbeidsmarked, forteller professor og instituttleder Gunnar H. Gundersen. F.v: Juan Sanchez, Vilde F. Christiansen, Andreas Brekke, Jenny Helene Haugen Thor, og Malina Blümn. Foto: OsloMET

Sprekere enn noen gang

Hvordan løser man en designoppgave om inngangen og utgangen til livet? Det er dagens grubleoppgave for fem av studentene som går tredje året på bachelorstudiet i produktdesign ved OsloMET.

Det er over hundre år siden unge menn fikk starte på fagutdanningen i håndverk ved Statens Husflidsskole for menn på Blaker i Sørum. I dag er Juan Sanchez fra Colombia og Malina Blümn fra Tyskland to av mange utenlandske studenter som tar et semester ved det som nå heter Institutt for produktdesign, sammen med 120 andre bachelorstudenter på Kjeller. På samme måte som mange studenter fra Norge tar et semester av sin utdanning i utlandet.

 

Forskningsarbeid

- Vi opplever at den nå etthundre år gamle linjen for produktdesign er sprekere og mer moderne enn noen gang før. For ti år siden var den ingen som forsket i produktdesign, nå publiserer de ansatte papers og publiserer, og setter faget og erfaringer i en større kontekst. Utdanningen har gått fra å spørre hvordan til å spørre hvorfor, sier professor og instituttleder Gunnar H. Gundersen.

 

Produkter og tjenester
Tidligere utdannet man lærere ved instituttet. De siste tjue årene har man utdannet produktdesignere, som vinner priser i inn- og utland. Og hos IKEA. Instituttet på Kjeller er i dag en av de største utdanningene innen produktdesign i landet.

- Vi er på topp innenfor designtradisjonen. Det innebærer også å formgi tjenester, forklarer Gundersen.

OsloMET samarbeider for eksempel med Ahus om tjenestedesign innen helse og omsorg, med brukerens perspektiv på tjenesten i fokus. Flere masterstudenter fra instituttet har praksis innenfor helsetjenesten.

Populært studie
Instituttet jobber også bevisst med å ta i bruk nye teknikker, som laserkuttere og 3D-printere. For studentene skal ut i det virkelige liv, og møte både digitale og analoge utfordringer.


For hundreåringen ser framtiden lys ut. Utdanningen er i år mer populær enn noen gang.

- Vi ser at det er kommet en ny fasinasjon for det håndfaste. Studentene vil ha en utdannelse som tar i bruk hele mennesket, sier instituttlederen.

© LillestrømLivet. Høgskolens 3D-printer gjør studentene i stand til å skape ny design og bruke nye materialer. Foto: OsloMET.

 

 

Tilbake
ANNET INNHOLD