Lillestrøm
Karine Ruud, Kristin Jacobsen og Kari Helen Johansen fra Studio Oscar har gleden av å stille ut hele 60 historiske bilder av kjente popikoner, som eies av Fotograf Sturlason, her representert ved Gabriele, Svein og Inger Sturlason. Foto: Anne Merete Rodem
Karine Ruud, Kristin Jacobsen og Kari Helen Johansen fra Studio Oscar har gleden av å stille ut hele 60 historiske bilder av kjente popikoner, som eies av Fotograf Sturlason, her representert ved Gabriele, Svein og Inger Sturlason. Foto: Anne Merete Rodem

Unike bilder av berømte stjerner stilles ut i Lillestrøm

60 bilder av popkultur fra 1960-tallets London ble først vist i Royal Albert Hall. Nå har utstillingen Norgespremiere på Studio Oscar i Lillestrøm.

– Det er stort for oss å få vise denne utstillingen! Fra Royal Albert Hall til Studio Oscar i Lillestrøm! Det er veldig gøy å kunne si. Samtidig er det fantastiske bilder som er lett å like. Det følger med små og morsome bakgrunnshistorier til alle bildene, så dette blir en utstilling jeg tror mange kan kose seg med, sier Kristin Jacobsen, daglig leder hos Studio Oscar.

John Lennon og Yoko Ono 

Fotografiene i utstillingen er en del av Sturlason Pressebyrå sitt arkiv fra 40-, 50- og 60-tallet. Pressebyrået sammarbeidet med flere utenlandske pressebyråer og hadde en bytteavtale hvor Sturlason sendte norske bilder til utlandet, og fikk bilder tilbake. 

Utstillingen består av 60 fotografier som alle fanger essensen av popkulturen i London i løpet av 1960-årene, en epoke fullspekket med nye trender og impulser. Den ga oss miniskjørtet, verdens første supermodeller og noen av musikkhistoriens aller støreste rockeband som «The Beatles» og «Rolling Stones». 

En sigarrøyktende Tom Jones prøver en racerbil anno 1968 i forbindelse med en veldedighetsinnsamling. Foto: Arkiv Sturlason 

Tidlig på 1970-tallet ble pressebyrået lagt ned og arkivet ble flyttet til en kjeller i Oslo hvor de ble liggende frem til 2010. Arkivet ble oppdaget for bare åtte år siden, og hadde inntill da ligget lagret i en kjeller i Oslo i 35 år. Urørt! Arkivet hadde etter all denne tid opparbeidet seg en historisk verdi og i 2010 ble Sturalsons arkiver anerkjent som en kulturskatt og ble flyttet til Riksarkivet. I dag er det Sturlason/Polyfoto som har eksklusive rettigheter til arkivet. 

– Fotografiene viser klassiske sort/hvitt-kopier fra livene til av noen av 60-tallets verdensstjerner og situasjoner typiske for dette tiårets litt spesielle æra av frihet, ispedd en god dose glamour.

Samtlige av fotografiene som stilles ut er pressebilder og de er stort sett tatt i situasjoner hvor fotografen har liten tid til å komponere motivene etter eget ønske. Fotografiene representerer derfor en egen sjanger innenfor fotografisk håndverk, sier Gabriele Sturlason. Hun forteller at fotografene ikke er kreditert for bildene, fordi det ikke var vanlig på den tiden. 

Et omfattende arkvi med bilder ble i 2010 flyttet til Riksarkivet for forsikring og registering. Arkivet, som i følge Espen Sturlason teller rundt 2 millioner bilder, inneholder dokumentasjon av flere viktige, historiske begivenheter på 1900-tallet. 

Skulle kaste to millioner originaler 
Det er Gabriele Sturlason som har det meste av æren for at bildene nå får se dagens lys. Familien Sturlason hadde planer om å skanne bildene til et digitalt arkiv, for å så å kvitte seg med de plasskrevende originalene. De var i ferd med å bestille en kontainer til formålet, men rådførte seg for sikkerhets skyld med blant andre Riksarkivet. 
– De sa umiddelbart «Stopp, ikke rør bildene. Vi kommer!» ler Gabriele, som valgte å si opp jobben sin i forsikringsbransjen for å forvalte den fantastiske skatten i kjelleren til Fotograf Sturlason i Oslo.

Det første hun gjorde var å ta kontakt med Royal Albert Hall. De sa umiddelbart ja takk til utstillingen, som ble kalt «Back from Oslo with Love» og ble sett av 43 000 mennesker i 2016. 

– Det var kjempemorsomt! Nå håper vi på like mange besøkende i Lillestrøm, før vi legger ut på Norgesturné. 

Marianne Faithfull og Mick Jagger i «Queen's Chapel St. James», i bryllupet til Lord Christopher Thynne 7. juni 1968. Foto: Arkiv Sturlason 
Dusky-sanger Marsha Hunt, som skapte seerstorm på BBC da hun opptrådte uten bh på TV, 7. mai 1969. Foto: Arkiv Sturlason 
  • #lillestrøm
  • #kultur
Tilbake
ANNET INNHOLD